Olen ehtinyt paljon ja monenlaista: YO-lakki -88, välivuosi, "ajautuminen" lentoemännäksi ja kouliintuminen asiakaspalvelun ammattilaiseksi, perheen perustaminen ja opiskelut lentämisen ohella, valmistuminen Heliasta liiketalouden tradenomiksi -99. Kaksi pientä lasta, lentäminen ja opiskelu yhtä aikaa opettivat koordinoimaan ja priorisoimaan. 

Vuosi ennen tradenomiksi valmistumistani jätin lentämisen ja siirryin HelsinkiMedialle, josta jatkoin Nelosen Uutisiin. Noiden parin vuoden aikana sain hyvän katsauksen tiedotusvälineiden toimintaan. Matka jatkui Fazerille, jossa tutuksi tutuksi tulivat makeispuolen markkinointi sekä erityisesti tapahtumamarkkinointi, jossa taidosta pitää langat käsissä oli todella hyötyä. Mukavinta olivat kohtaamiset ihmisten kanssa ja toimiminen monen upean messutiimin vetäjänä!

Vuoden 2014 alussa jäin opintovapaalle ja opiskelin avoimessa yliopistossa viestintää ja suomen kieltä – ja löysin kirjoittamisen vuosien tauon jälkeen. Pari vuotta myöhemmin töihin palatessani tein rohkean päätöksen: irtisanouduin vakituisesta, kokoaikaisesta työstä tapahtumamarkkinoinnissa ja siirryin osa-aikaiseen, vuoden määräaikaiseen pestiin konsernin viestintäosastolle. Oli hienoa päästä hyödyntämään kaikkea opintovapaalla hankittua tietotaitoa. Osa-aikaisuus puolestaan mahdollisti opintojen jatkamisen. HuK-tutkinto Jyväskylän yliopistosta, pääaineena kirjoittaminen, oli kasassa syksyllä 2017.

Viestintäosastolla taitavassa ja kannustavassa tiimissä oma osaaminen ja usko omiin kirjoitustaitoihin kasvoivat. Niinpä määräaikaisuuden loppuessa uskaltauduin heittäytyä yrittäjäksi. Yhteistyö entisen työnantajan kanssa jatkui palveluntuottajana, ja ohella tein muita projekteja sekä kouluttauduin lisää. Kirjoittaminen vei yhä enemmän mukanaan, ja valmistuin sanataideohjaajaksi 2017 ja kirjallisuusterapiaohjaajaksi 2018. Ja ikuinen opiskelija kun olen, syksyllä 2020 aloitin Jyväskylän yliopistossa kirjallisuuden ja kirjoittamisen maisteriopinnot, sivuaineena psykologia. Graduni yhdistää näitä kolmea: “Orava pitäköön pyöränsä” Kirjallisuusterapia työuupumuksen ennaltaehkäisyssä – traumainformoitu näkökulma. Valmistuin filosofian maisteriksi toukokuussa 2022.

Eivät ne opiskelut siihen jääneet. Tohtoriopinnot kutsuivat syksyllä 2023, ja tammikuussa 2024 aloitin työsuhteisena väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa. Jatkan graduaiheeni parissa, ja väitöskirjan työnimenä on Työelämän pysäkki – Traumainformoitu kirjallisuusterapia työhyvinvoinnin tukena. Monen vuoden urakka edessä, mutta pysyypähän mieli ja aivot virkeänä.

“Sinulla on varmasti monipuolisin työura, vaikka miettisin kaikki tutut ja tuntemattomat läpi”, tuumi eräs ystäväni viimeisimmän käänteen kuullessaan. Niinhän tuo taitaa olla – ja uskon, että tämän tutkimusaiheen parissa siitä on vielä paljon hyötyä. Mielenkiinnolla odotan, mihin elämä minut vielä vie.

 
Mielenkiintoisen yritysmaailman vastapainoksi olen kaivannut ihmisläheisempää tekemistä.
 

Verkostoidutaanko somessa?