Puolet Työelämän pysäkki -ryhmästä kasassa!

Kun aloin toukokuun loppupuolella markkinoida ryhmää, niin toiveissani oli, että edes muutama osallistuja olisi jo tiedossa ennen kesälomia. Se helpottaisi elokuun muutenkin kiireistä aikaa. Ja kävi vielä paremmin, eli puolet paikoista alkaa olla täytetty!

Nyt jätän ryhmän kasaamisen hautumaan, vaikka taustatyötä tuleekin tehtyä varmaan tavalla tai toisella läpi kesän. Seuraavat alkuhaastattelut ovat siis vasta elokuussa. Toki minulle voi jo laittaa viestiä, jos ryhmä kiinnostaa: sari.ml.kortesoja(at)jyu.fi.


🌸 Miksi alkuhaastattelu?

Sen avulla varmistumme molemmat, sekä osallistujakandidaatti että minä, että ryhmä on osallistujalle oikea. En valikoi ryhmän jäseniä, vaan ryhmään pääsevät mukaan 10 ensimmäistä kriteerit täyttävää. Haastattelussa on tietynlainen runko ja samat kysymykset kaikille, mutta keskustelu saa polveilla vapaana jutusteluna. Kerron tutkimuksen kulusta ja tietosuoja-asioista, ja kiinnostuneella on myös mahdollisuus kysellä kaikenlaisia mieltä askarruttavia asioita. Tärkeää on, että osallistuja tietää, mihin hän ryhmään tullessaan lupautuu. Alkuhaastattelu ei sido mihinkään, eli yhtä hyvin lopputulema voi olla se, että osallistuja kokeekin, että ryhmä ei ole hänelle oikea.

Tärkeää on, että osallistuja tietää, mihin hän ryhmään tullessaan lupautuu.


🌸 Mitkä ovat kriteerit ryhmään osallistumiselle?

Ihmistyön tekeminen (esim. sote- tai opetusala), ei akuuttia kriisiä käynnissä ja ryhmään sitoutuminen. Osallistujalla tulee olla mahdollisuus saapua lähitapaamisiin Jyväskylään kerran kuussa.


🌸 Ovatko lähitapaamiset välttämättömiä?

Kyllä, ja sen vuoksi muutama muutoin erittäin sopiva ehdokas onkin tipahtanut pois. Lähitapaamisten vuoksi olen kohdistanut ilmoitteluni erityisesti Jyväskylässä ja sen lähellä asuville, mutta jos on mahdollista saapua kauempaakin nnoin kerran kuussa tiistai-iltana Jyväskylän yliopistolle, niin tervetuloa! Lähitapaamiset ovat tärkeitä ryhmäytymisen kannalta, ja alunperin oli tarkoitus pitää kaikki tapaamiset lähitapaamisina. Päädyin kuitenkin hybridimalliin eli vuorotellen lähi- ja etätapaamisia, koska samalla voin tutkia osallistujien kokemuksia molemmista.


🌸 Miksi vain ihmistyötä tekevät voivat osallistua?

Tutkimuksessani on vahvasti mukana traumainformoitu työote, ja siitä on myös jonkin verran psykoedukaatiota. Traumainformoidusta näkökulmasta hyötyvät erityisesti ihmistyötä tekevät, vaikka toki se olisi kaikille hyödyllinen. Rajaaminen on tärkeää myös sen vuoksi, että osallistujat kohtaavat työssään samankaltaisia haasteita ja siten he saavat toisistaan tärkeää vertaistukea.

 
🌸 Mitä tarkoitetaan akuutilla kriisillä?

Ryhmä on ennaltaehkäisevää toimintaa, ns. kasvuryhmä, ei siis varsinaista terapiaa. Kokemuksesta tiedän, että kirjallisuusterapeuttiset menetelmät kuitenkin saavat aikaan myös syvempää itsetutkiskelua ja ryhmän säännölliset tapaamiset vaativat sitoutumista. Akuuttia kriisiä (esim. oma tai läheisen sairastuminen, iso elämänmuutos, jo diagnosoitu työuupumus) läpikäyvä tarvitsee voimavaransa kriisistä selviytymiseen, ja siinä tilanteessa ryhmään osalllistuminen voi olla liikaa. Koskaanhan emme tiedä, mitä elämä tuo tullessaan. Jos kriisi sattuu kohdalle ryhmän aikana, niin toivottavasti silloin ryhmän tuki auttaa myös siitä selviytymisessä. Ja jos tilanne käy ylivoimaiseksi, osallistuja voi keskeyttää ryhmässä missä vaiheessa tahansa.

Ryhmä on ennaltaehkäisevää toimintaa, ns. kasvuryhmä, ei siis varsinaista terapiaa.

 

Toivottavasti nämä vastaukset auttoivat ymmärtämään lisää ryhmään osallistumisesta. Lisäkysymykset ovat tervetulleita!

Sari KortesojaComment